Skal feriepenge udbetales med det samme?

feriepenge

feriepenge

Feriepenge direkte ind på kontoen hver måned?

Ifølge en artikel i Avisen.dk forslår de konservative nu at feriepenge fremover skaludbetales direkte til din bankkonto hver måned. Det skal erstatte den nuværende model, hvor pengene står opsparet på en feriekonto hvorfra de kan udbetales hvert år op til arbejderens ferie.

Rasmus Jarlov, (beskæftigelsesordfører for Konservative, red) udtaler at de danske timelønnede arbejdere er voksne mennesker der selv kan administrere deres økonomi og ikke længere har brug for Feriekontoens hjælp til at spare op til deres ferie(r)

12,5% ekstra udbetalt hver måned

Satsen for feriepenge er 12,5% af din bruttoindtægt og vil for mange danske lønmodtagere betyde mere end 1000 kroner mere mellem hænderne hver måned.

Jarlov mener at det nuværende system hvor staten forvalter borgernes feriepenge er formynderisk og bør afskaffes. Han holder fast i at de timelønnede naturligvis stadigvæk have feriepenge, de skal blot ikke udbetales og forvaltes igennem staten.

Han ser ikke ferie som noget særligt, at staten skal hjælpe borgerne med at spare penge op til. Han sidestiller det med, at staten skulle lave en “Julegave” konto til borgerne. Voksne mennesker skal ifølge Jarlov selv kunne administrere deres penge og kunne spare op til deres ferier.

Venstre stiller sig skeptisk for forslaget

Regeringspartiet Venstre afviser forslaget om løbende udbetaling af feriepengene hver måned. ” det vil sende et forkert signal” lyder meldingen fra beskæftigelses-ordfører Hans Andersen, Venstre.

En af bekymringerne lyder på at der så vil blive undladt at holde ferie og at man derfor vil arbejde for meget og glemme at “lade batterierne op”

Desuden mener Venstre at de nuværende EU konventioner ikke tillader en månedlig udbetaling af feriepengene direkte til borgerens bankkonto, uden om staten.

LO afviser også forslaget

Konservatives forslag møder hård kritik  fra LO-fagbevægelsen. Næstformanden Arne Grevsen er glad for at Konservative har så ringe indflydelse på dansk politik.

Hos LO mener man ikke at folk selv kan administrere deres penge til ferie og derfor er tvungen opsparing nødvendigt, for at sikre at de timelønnede har penge når de reelt holder ferie. Det skal sikre at timelønnede kan holde ferie på sammen vilkår som funktionæransatte der typisk får løn under deres ferie.

Mange låner penge til deres ferier

Et stort antal danskere låner penge på nettet til deres ferier. Der er dog både tale om timelønnede, funktionærer og pensionister. Tendensen til at vi låner mange penge til ferier og rejser kan tyde på at feriepenge-princippet ikke har den store betydning i danskernes hverdag og deres ferier især.